Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Κυριακή, Απριλίου 10, 2011

To XENIA-Ξενία της Σπάρτης


Έργο της σύλληψης του "μοντέρνου" αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και εκτέλεσης του Χ.Μπογάτσου, ένα ακόμα πετραδάκι στο περιδέραιο των Ξενία του Ε.Ο.Τ., το ξενοδοχείο στο Λόφο, το Ξενία Σπάρτης.. Για να θυμηθούμε το δημιουργό:

Ο Άρης Κωνσταντινίδης (1913 Aθήνα - 1993 στην Αθήνα),σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γερμανία, στο Πολυτεχνείο του Μονάχου από το 1931 μέχρι και το 1936.
-Εργάστηκε στην Πολεοδομία της Αθήνας (1938-1942) και μετά τον πόλεμο στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Υποκινημένος από τη πίστη του ότι η αρχιτεκτονική αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, ανέλαβε Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μελετών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (1955-1957) και Προϊστάμενος και ειδικός σύμβουλος της Υπηρεσίας μελετών του ΕΟΤ (1958-1967 και 1975-1978).
-Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1968-1970), ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(1978) και αντεπιστέλλον μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (1985).
-Παράλληλα, σχεδίασε και επίβλεψε την κατασκευή εργατικών κατοικιών και ξενοδοχείων (Ξενία) καθώς και ιδιωτικών κατοικιών.

Το Ξενία της Σπάρτης, σηματοδοτεί μια Χρυσή Εποχή για τη Σπάρτη που ανακάμπτει και προοδεύει. Θυμάμαι διηγήσεις του παππού Γ.Γορανίτη, και άλλων της γενιάς της μητέρας μου για το πόσο συνέβαλε στο ας πούμε lifestyle της Σπάρτης, τότε μάλιστα που δεν υπήρχαν άλλα και άλλα σημερινά Ξενοδοχεία.
Αυτό το έργο του καλλιτέχνη του μπετόν και των γεωμετρικών γραμμών, καιρός είναι να βγεί από τη λήθη και τη φθορά. Με όποιον τρόπο! Με τον καλύτερο τρόπο! Αρκεί να μπορεί να δεθεί ξανά με τη Σπάρτη και τη σημερινή ζωή της, αρκεί να μη στερήσει τον πνεύμονα πράσινου και περίοπτου πάρκου για την πόλη.

Via NotosPress

Ετικέτες

>