Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Της Υπαπαντής στον αρχαίο Μυστρά


Με την ευγενική συνδρομή από τον κ.Σταύρο Περγαντή, λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου της Ι.Μ.Μ.Σ. και τις φωτογραφίες.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΥΣΤΡΑ
Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Υπαπαντή του Κυρίου στον Ι.Ναό που βρίσκεται μέσα στο βυζαντινό Μυστρά, επάνω από το μοναστήρι της Παναγίας Παντανάσσης.
Αρκετοί χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή του Μυστρά διένυσαν τη δύσκολη ανηφορική διαδρομή των 20 λεπτών που οδηγεί στο Ναό και παρακολούθησαν με κατάνυξη τον όρθρο και την πανηγυρική θεία λειτουργία.

Τις ακολουθίες τέλεσε ο εφημέριος Πικουλιανίκων π. Κωνσταντίνος Γρίβας και συνέψαλαν οι ιεροψάλτες κ Σταύρος Περγαντής., κ. Νικόλαος Καστάνης και η κ Παναγιώτα Φουντούκη.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας οι παρευρισκόμενοι πέρασαν από το αρχονταρίκι της ιεράς μονής Παντανάσσης και κεράστηκαν με γλυκίσματα από τις μοναχές.

Ικανοποιημένοι όλοι,ανανεωμένοι πνευματικά, έπειτα, πήραν το δρόμο της επιστροφής, με την ευχή και την ελπίδα κάθε χρόνο να μπορούν να συναντιούνται στην εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον περικαλλή αυτό χώρο.


Γοητευθήκαμε στην ιδέα της θ.Λειτουργίας αλλά και της λειτουργίας των Ιερών Ναών, των πανάρχαιων εκκλησιών, ώστε να είναι ολοκληρωμένη η διατήρησή τους όχι μόνο ως υλικών αλλά και ως πνευματικών μνημείων, εις τον αιώνα. Γνωρίζουμε άλλωστε την εντύπωση και τον αντίκτυπο της ορθόδοξης λειτουργίας στους επισκέπτες της περιοχής, είτε το Σεπτέμβρη που λειτουργείται το Βροντόχι, είτε το Μάη στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, είτε στις ακολουθίες του Ακαθίστου
Ποιός φοβάται τη συνεχή λειτουργία των Ιερών τραπεζών στον περιώνυμο Βυζαντινό Μυστρά; Πάντως όχι η τοπική εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, ούτε καταξιωμένοι επιστήμονες. Ο ίδιος ο Ranciman που αλλώθηκε στη μελέτη του θέματος είναι εκείνος που είπε ότι ο επόμενος αιώνας, είναι της Ορθοδοξίας.

Μήπως ήρθε ο καιρός να πάρουμε οι λάτρεις του χώρου και των παραδόσεων την κατάσταση στα χέρια μας; Αν δημιουργηθεί ένας σύλλογος π.χ."Oι φίλοι του Βυζαντινού Μυστρά", δεν θα είναι ένα σχήμα πίεσης και οργάνωσης τέτοιων Λειτουργιών με σεβασμό στα μνημεία και των Ακολουθιών και πάντα σε συνεργασία με την τοπική Μητρόπολη και τους καταξιωμένους αρχαιολόγους της περιοχής;
>