Η αποφράς ημέρα..
«Το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουκ εμόν εστί, ούτ΄ άλλου των κατοικούντων εν αυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και μη φεισόμεθα της ζωής ημών».
H εισαγωγή, είναι από την Παρακαταθήκη του τελευταίου Αυτοκράτορα της Πόλης, στο Γένος, στους αιώνες.. Είναι από την απάντησή του στον πολιορκητή Μωάμεθ, όταν τον κάλεσε να παραδοθεί και να παραδώσει την Πόλη.(Πηγή το blog του Πάνου Βλάχου).
Τα λόγια αυτά και μόνον αυτά, εξαγιάζουν τον Κωνσταντίνο, που στην ατυχή προσπάθειά του να τύχει βοηθείας από τον Πάπα, επέβαλε το συλλείτουργο με τους καθολικούς, λίγο πριν την Άλωση.. Του Κωνσταντίνου, γυιού της Ελένης που σύμφωνα με την προφητεία, θα έκλεινε το κύκλο της Βασιλεύουσας, που ξεκίνησε ο πρώτος Κωνσταντίνος, της Ελένης επίσης..
Το άγαλμα του μαρτυρικού λοιπόν Κωνσταντίνου Δραγάτση Παλαιολόγου, στην πλ. Μητροπόλεως,στην Αθήνα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία από τη wiki, στήθηκε με τη δαπάνη και τη φροντίδα του Συλλόγου των εν Αττική Λακεδαιμονίων, όπως άλλωστε και εκείνο στην πλατεία του Ν.Μυστρά.
Σχεδόν αιώνα, όσο και η ύπαρξη του Συλλόγου μας, διοργανώνεται κάθε χρόνο, το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου, τόσο στην Αθήνα όσο και ανήμερα, την αποφράδα μέρα της Άλωσης στον αγ.Δημήτριο, εντός του χώρου του αρχαίου Μυστρά.
Φέτος έγινε, για μεν την Αθήνα, η τελετή στον αγ.Γεώργιο Ριζάρη την Κυριακή 24 Μαΐου και επακολούθησε σχετική δεξίωση στο απέναντι Πολεμικό Μουσείο. Σήμερα δε, θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. Σχεδιάζονται επίσης διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Μυστρά, όπως μας ενημερώνει η σελίδα της Απελλα, του ενημερωτικού διαδικτυακού τόπου της Λακωνίας.
-Μια ενδιαφέρουσα ιστορική ανάλυση έγινε παλαιότερα στο Κaterinas Diary, με τίτλο "Στο αλέτρι της Ιστορίας".
-Eπίσης πρόσφατα γίνεται στο blog Tα πάντα είναι Ελλάδα.
-Αξίζει κανείς στη συνέχεια, να εντρυφήσει στην ιστορική παράθεση των γεγονότων καθώς και όλων των στοιχείων που αξίζει να θησαυριστούν, στην ιστοσελίδα του Βλάση Βλασίδη,Εάλω η πόλις.
Άγνωστο πως, ίσως από κάποιο chain mail ξέπεσε στα χέρια μου ένα πολύ ενδιαφέρον χρονικό, ένα έγγραφο το Βυζαντινό Χρονολόγιο, το οποίο παραθέτω προς χρήση και ενημέρωσή σας.
Ετικέτες 29 Μαΐου 1453, Εάλω η Πόλις, Η άλωση της Πόλης
2 Comments:
Σας βραβεύω ως blogger, με το "βραβείο δημιουργικής φαντασίας" Το αξίζετε, για την ποιότητα, και την άρτια παράθεση θεμάτων σε στενά άλλωστε πλαίσια!
Σας ευχαριστούμε θερμά, μας τιμάτε!!
Δημοσίευση σχολίου
<< Home