Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Δευτέρα, Ιουλίου 10, 2006

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη στη Σπάρτη

Γ
Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΛΑΚΩΝΙΚΑ, όργανου επικοινωνίας του Συλλόγου των εν Αττική Λακεδαιμονίων, κυκλοφορεί με αφιέρωμα στην Πινακοθήκη της μικρής μας πολιτείας. Μάλλον και στα δύο τελευταία τεύχη υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται στην Πινακοθήκη και στην εξαίρετη δουλειά που οργανώνει και προσφέρει στα πολιτιστικά του τόπου η κ.Γεωρ. Κακούρου-Χρόνη.
Στο τεύχος Νο.219 υπάρχει άρθρο του μέλους του Δ.Σ. Αγγελίνας Μιχαήλ, "Έκθεση Δημ.Ταλαγάνη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης", που αναφέρεται στην σχετική έκθεση της Κουμανταρείου από 18 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο πρόσφατο δε τεύχος, με αριθ.220 αναδημοσιεύεται από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 2.4.06, το άρθρο "Σημαντικές συλλογές στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης", του κ.Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, εγκρίτου Ευρωβουλευτή και προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

H Kουμαντάρειος Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε το 1982 και ουσιαστικά λειτουργεί ως Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Το νεοκλασσικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται και η συλλογή πινάκων, προέρχονται από δωρεά της οικογένειας Κουμάνταρου, της Ντόλλυς Γουλανδρή και του αδελφού της Γεωργίου Κουμάνταρου, που υλοποίησαν την διάθεση και το όνειρο του πατέρα τους Ιωάννη, νόστος δημιουργικό, για την ιδιαίτερη πατρίδα του.


Γράφεται στο άρθρο:
"H μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης περιλαμβάνει 14 ελαιογραφίες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων από τις τελευταίες δεκαετίες του 16ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο αριθμός των έργων της συλλογής δεν είναι μεγάλος, ωστόσο προϊδεάζει για την πλούσια εξέλιξη της προσωπογραφίας, της τοπιογραφίας, της ηθογραφίας και της νεκρής φύσης.


Παρ' όλο που η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει και έργα προ του 19ου αι., το ενδιαφέρον της Πινακοθήκης επικεντρώνεται στη χρονική περίοδο περίπου 150 ετών, δηλαδή από τον 19ο αι. ως τη δεκαετία του '60 στον 20ό αιώνα. Ενδιαφέρεται, δηλαδή, κυρίως για τη μορφή της τέχνης που επικρατεί στο ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, όταν δηλαδή η Ελλάδα έκανε στροφή προς την τέχνη της Δυτικής Ευρώπης εγκαταλείποντας παράλληλα τη βυζαντινή παράδοση, που ήταν κυρίαρχη καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έπρεπε οι επισκέπτες της Σπάρτης να ενημερώνονται για να συνδυάσουν μια επίσκεψη στον Μυστρά, που κυριαρχείται από τη μεταβυζαντινή τέχνη, με μια επίσκεψη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, που αποτελεί χρονολογική συνέχεια στην καλλιτεχνική εξέλιξη του τόπου μας".


Συνηγορούμε! Επισκεφθείτε την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη και στην εικαστική σας πληρότητα, συμπεριλάβετε και την κατόπτευση του νεοκλασσικού κτιρίου που το μέτρο και η αρμονία της κατασκευής του χαρακτήριζε κάποτε, τα κτίρια όλης της πόλης...

Ετικέτες , , , , ,

>