Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

Ενάλια πόλη, οι αρχαίες Βοιές


Η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία, στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, αποκαλύφθηκε στην έκτασή της, στη διάρκεια της υποθαλάσσιας έρευνας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και τον δρ Γιον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Πρόκειται για την αρχαία πόλη των Βοιών που περιγράφει ο Παυσανίας στα Λακωνικά τον 2ο μ.χ. αιώνα.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν στο Παυλοπέτρι και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά έκτοτε η έρευνα σταμάτησε.
Kατά την άποψη των Ελλήνων ερευνητών, Ιάκωβου Σταμούλη και Ηλία Κρούπη, η πολιτεία, ποντίστηκε τον 4ο μ.χ. αιώνα από σεισμό άνω των 7 με 8 ρίχτερ. Το μέγεθος αυτό του σεισμού συντέλεσε στο φαινόμενο της αμμοποίησης του παραθαλάσσιου εδάφους μετατρέποντας τεράστια έκταση εδάφους, σε μια στιγμή, σε κινούμενη άμμο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η αποκοπή της γης της χερσονήσου Όνου Γνάθος και η δημιουργία της σημερινής Ελαφόνησου.
Η προϊστορική πόλη, που χρονολογείται περί το 2800 π.Χ, βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων μέτρων και περιλαμβάνει ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο.
Σημαντικά επίσης στοιχεία για τον οικισμό, δίνουν και τα 230 θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν και τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο έως τους ιστορικούς χρόνους.
Οι εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκαν σε πρώτη φάση, φέτος το Μάιο και Ιούνιο. Χρησιμοποιείται εξοπλισμός που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.Οι εργασίες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα.

(πηγή: Ιn.gr,
εφημ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και
Ελαφόνησος.gr)

Σημείωση: Δεν είναι η μόνη ενάλια πόλη που ζητά εξερεύνηση στη Λακωνία. Σειρά πρέπει να έχει η Πλύτρα και η εκεί υποθαλάσσια ξεχασμένη αρχαία πόλη.

Ετικέτες , ,

2 Comments:

Blogger Panagiotis Sp said...

καλησπέρα παιδιά,
καλή η αναφορά σας στο
"Ενάλια πόλη, οι αρχαίες Βοιές" και στη συνέχεια η σημείωση για την Πλύτρα και την αρχαία πόλη του Ασωπού.
( τυχαίνει να είμαι διαχειριστής του site http://www.plytra.gr και http://plytra-lakonias.blogspot.com/ )
καλή συνέχεια στην ωραία προσπάθεια.
Παναγιώτης

18 Σεπτεμβρίου, 2009 18:57  
Blogger Lakonika said...

Kαλησπέρα Panagiotis Sp!
Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Παράλειψή μας, αλλά διορθώσαμε. Ήδη στο blogroll μας συμπεριλάβαμε το ωραίο blog και την πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για την Πλύτρα!
Η αγάπη για τον τόπο μας, κάνει θαύματα. Μακάρι να γίνει και για την Πλύτρα μια σοβαρή προσπάθεια.
Στη διάθεσή σας να στηρίξουμε όποιο αίτημα, προς Υπουργείο Πολιτισμού.

22 Σεπτεμβρίου, 2009 19:03  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

>