Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2006

Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ …. ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ


Η πρόσφατη επίσκεψη μας στους κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς της Λακωνίας (Γύθειο, Ελαφόνησο, Μονεμβάσια, Μάνη, Μυστρά κ.α.) μας έδωσε το κίνητρο για να γράψουμε το άρθρο αυτό σχετικά με την τουριστική προβολή του νομού μας.

Δυναμικό και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας «www.visitlakonia.com» από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας που βάζει τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής ανάπτυξης και έχει στόχο να λειτουργήσει ως "ο απόλυτος Τουριστικός Οδηγός της Λακωνίας" .

Βασικός στόχος της Ν. Αυτοδιοίκησης όπως εκφράζεται μέσα από τον παραπάνω δικτυακό τόπο είναι να προωθήσει το Τουριστικό προϊόν του Νομού και να βάλει τη Λακωνία στο χάρτη με τους δυναμικούς προορισμούς της χώρας.

Στα πλαίσια της τουριστικής προβολής της Λακωνίας αξίζει να σημειωθεί ότι υλοποιήθηκε παράλληλα μια καμπάνια στο Τύπο που ξεχώρισε για τη δημιουργική της προσέγγιση. Οι καταχωρήσεις δόθηκαν σε ευρείας κυκλοφορίας έντυπα ήδη από τον Απρίλιο και απέσπασαν μόνο θετικές κριτικές. Χαρακτηριστικό σχόλιο του μεγαλύτερου Αθηναϊκού οδηγού ψυχαγωγίας χαρακτηρίζει την προωθητική καμπάνια ως πρωτοποριακή και ευρωπαϊκών δεδομένων.

Στόχος των συγκεκριμένων καταχωρήσεων είναι να προβάλλουν τις τεράστιες δυνατότητες της Λακωνίας που τόσο η φυσική της διαμόρφωση όσο και η Ιστορία της, την καθιστούν ένα ιδανικό κέντρο εξειδικευμένων μορφών Τουρισμού : Εναλλακτικού, Περιπατητικού, Πολιτιστικού, Θρησκευτικού κ.α. και όχι μόνον.

Δυστυχώς, την ώρα που γραφόταν το παρόν άρθρο για να προβάλουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και την αξιόλογη προσπάθεια της Νομαρχίας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετέδιδαν την είδηση ότι μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα η φωτιά στα χωριά της Μάνης. Οι προσπάθειες κατάσβεσής της από την Πυροσβεστική Υπηρεσία εξακολουθούν να είναι ανύπαρκτες, καθώς στον τόπο της φωτιάς δεν έχει φτάσει κανένα Πυροσβεστικό όχημα!!!

"Για τρίτη μέρα καίγεται όλη η Μάνη και η κυβέρνηση αδιαφορεί. Η φωτιά ξεκίνησε στις 21/8/06 κατά τις 10:00πμ από τα χωριά Γέρμα - Καρέα του Δήμου Οιτύλου. Λόγω της άπνοιας που επικρατούσε στην περιοχή, παρόλο που η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε δασώδη περιοχή, λίγες ρίψεις νερού με κάποιο πυροσβεστικό αεροπλάνο θα ήταν αρκετές. Ο Δήμαρχος Οιτύλου είχε σπάσει τα τηλέφωνα και με κάθε τρόπο ζητούσε τη βοήθεια του κράτους, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Τελικά η «βοήθεια» που ζητούσαμε το πρωί, έφτασε το απόγευμα κατά τις 6:00 μμ που η φωτιά είχε εξαπλωθεί, με τη μορφή τριών αεροπλάνων που έκαναν ρίψεις νερού δυστυχώς μόνο για δυο τρεις ώρες, αφού στη συνέχεια η νύχτα εμπόδιζε τις πτήσεις τους. Εν τω μεταξύ τη νύχτα η φωτιά πέρασε στην άλλη πλευρά του κεντρικού δρόμου Γυθείου Αρεόπολης, (παρόλο που υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα για να την εμποδίσουν) και κατευθύνθηκε προς το χωριό Βαχό"
από Μ.Π.ΚΑΡΛΑΥΤΗ 3:36πμ, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006

Χωρίς να θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το άρθρο ούτε να κάνουμε το καθ’όλα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος περιοδικό μας βήμα για άσκηση κριτικής, δεν μπορούμε εκπροσωπώντας την νέα γενιά των Λακεδαιμονίων να μην εκφράσουμε την δίκαια αγανάκτησή μας για την παντελή εγκατάλειψη του Νομού μας από την εκάστοτε κεντρική εξουσία!!!

Έως πότε οι Λάκωνες θα φροντίζουν εξ ιδίων και μόνο για τον τόπο τους ;

Έως πότε θα μένουμε ένας Νομός για «εναλλακτικό» και μόνο τουρισμό;



Αγγελίνα Μιχαήλ ,
Υπεύθυνη Τμήματος Νέων του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων
ΛΑΚΩΝΙΚΑ -τεύχος 221/Ιούλ-Σεπτ.2006

Ετικέτες , ,

8 Comments:

Blogger Juanita La Quejica said...

Δύσκολο καλοκαίρι για την Λακωνία.

06 Οκτωβρίου, 2006 20:20  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πράγματι Juanita la quejica..
Oι "αρμόδιοι", μπορούσαν να ελέγξουν τη φωτιά με ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο από την πρώτη στιγμή. Ολιγώρησαν, άγνωστο γιατί, ίσως έδιναν τη μάχη στη Χαλκιδική, ίσως νόμιζαν ότι η ξερή Μάνη θα καθυστερήσει την εξάπλωση..

07 Οκτωβρίου, 2006 11:36  
Anonymous Ανώνυμος said...

Έχω την εντύπωση ότι η εσκεμμένη ενέργεια εμπρησμού σε Βορρά και Νότο, δεν ήταν τυχαία.Θες η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου ασφαλείας από τη χώρα μας. θές η σκλήρυνση αντιπολιτευτικής στάσης που θέλησε να δείξει τον αυτοκράτορα γυμνό ενόψει δημοτικών εκλογών, εν πάση περιπτώσει χτυπήθηκαν περιοχές με δεξιό προσανατολισμό. Οι εντυπώσεις πέτυχαν, ακόμα και οι παραδοσιακοί υποστηρικτές του κόμματος στην κυβέρνηση, αγανάκτησαν και οργίστηκαν.
Η επανίδρυση του κράτους, προ των εκλογών, μοιάζει αποτυχημένη.

09 Οκτωβρίου, 2006 17:09  
Anonymous Ανώνυμος said...

Καλά "skeptomenos" είσαι απίστευτος! Εκπληκτικός συσχετισμός... Και πάλι θερμά συγχαρητήρια. Θα έγραφα περισσότερα αλλά βιάζομαι. Μιας και ο Αλογοσκούφης επέτυχε με μια μαγική κίνηση την αύξηση του ΑΕΠ καταλαβαίνεις ότι τα κέντρα του πράσινου παρακράτους θορυβήθηκαν. Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι η Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γερακίου σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα Καλογωνιάς απεργάζοντα σχέδιο κατάρρευσης των σπήλαιων του Δυρού. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά!!!

10 Οκτωβρίου, 2006 19:53  
Blogger Lakonika said...

Ευχαριστούμε όλους τους σχολιαστές του θέματος, που πονάειόλους τους Λάκωνες , πέρα απο κομματικούς χρωματισμούς.

Το παρόν blog δέχεται και καταγράφει, τόσο τις τολμηρές απόψεις σας skeftomenos, όσο και το σχολιασμό σας με σχετλιαστικό χιούμορ anonymous!

12 Οκτωβρίου, 2006 21:17  
Anonymous Ανώνυμος said...

Θλίβομαι βαθύτατα... Πριν 2 εβδομάδες γύρισα, με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Μάνη. Είναι απίστευτο ότι καίγεται η Αρεόπολη, δεν το χωράει το μυαλό μου. Δεν μπορεί να καίνε τις καλύτερες περιοχές της Ελλάδος για πολιτικούς σκοπούς. Είναι αδιανόητο... :-(

24 Αυγούστου, 2007 12:49  
Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι κρίμα πράγματι.. τόσο ωραία μέρη να καίγονται..
Αλλά δε πρέπει να πτοούμαστε, οι Λάκωνες αντέχουν και συνεχίζουν να ελπίζουν και να ζουν.. δε κάνουν σε κανέναν το χατίρι να κατεβάσουν το κεφάλι..

ΥΓ Αλήθεια ψάξτε λίγο ποιός είναι αυτός που συλλάβανε στο Οίτυλο για εμπρισμό από πρόθεση..έχει ενδιαφέρον

28 Αυγούστου, 2007 09:00  
Anonymous Ανώνυμος said...

Τι περίεργο, όταν έγινε η περίφημη αλλαγή ή εναλλαγή στο θώκο εξουσίας των δυο γνωστών κομμάτων, πυρκαγιές πάλι χρωμάτισαν το τοπίο .. Κάηκαν τα μεγάλα καταστήματα της εποχής, ΜΙΝΙΟΝ, Δραγώνας, ατενέ, Κλαουδάτος κλπ
Κάποιοι λοιπόν φαντάστηκαν ότι θα μπορούσε να προκύψει εναλλαγή εξουσίας που σηματοδοτεί η νέα επίδοση «φωτιά και τσεκούρι»;..

Τι περίεργο, οι μεγάλες πυρκαγιές του 89 που έκαψαν πάλι την μικρή μas πατρίδα, τη Λακωνία έκαψαν και τότε ανθρώπους και περιουσίες, δυστυχώς χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς να πονέσει ο τόπος και να γίνει αυτή η εξαιρετική κινητοποίηση από τον κοσμάκη για τον κόσμο.. Όσο για την τότε κυβέρνηση, ανύπαρκτη! Τότε η κυβέρνηση συνέστησε εναλλακτικές καλλιέργειες πχ αρωματικών φυτών και «εκτροφή..κονίκλων»!

Τι περίεργο, πάλι πυρκαγιές ενόψει εκλογών.. Πάλι εξαφανίστηκε από προσώπου γής η κλασσική καλλιέργεια της ελιάς, δένδρα διακοσίων χρόνων, βαθιά ριζωμένη στην ψυχή στη ζωή του έλληνα, του λάκωνα, αφού πάντρευε, σκότωνε, αντιδικούσε με τις ρίζες ελιάς.. Που δεν υπάκουσε και δεν άλλαξε την καλλιέργεια της γής..
Πως τον λένε τον δορυφόρο που παρακολουθεί την καλλιέργεια ελιάς και αμπελιού και ποια χώρα τον έχει θέσει σε τροχιά;

10 Σεπτεμβρίου, 2007 23:19  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

>