Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2008

Απόκριες

Aποκρεύουμε από χθές. Ετσι η χθεσινή Κυριακή, ήταν κεντρική ημέρα διασκέδασης και χορού. Ένα τέτοιο πάρτυ έδωσε ο φίλος Θοδωρής και οι φωτογραφίες είναι από τις κεφάτες στιγμές. Βλέπουμε και πρόσωπα γνωστά και μη εξαιρετέα.
Απόκριες, από την αποφυγή του κρέατος ή κατ άλλους από το "carrus navalis". Aπό το Katerinas_diary και το σχετικό άρθρο,(ευχαριστούμε και) αντιγράφουμε:

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο παγανιστικός χαρακτήρας των αποκριάτικων εκδηλώσεων που ξεκινά με την Τσικνοπέμπτη, έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι `Ελληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος. Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια, ο θίασος “των κωμαστών” που έσερναν τα “εξ αμάξης”, αθυρόστομα πειράγματα.
Στην Σπάρτη,επίσης, κατά την διάρκεια των γιορτών του Διονύσου διασκέδαζαν με τις φάρσες των δεικηλικτών ή δεικηλιστών (μασκαράδων), σε άλλες πόλεις με τους αυτοκαβδάλους (ασουλούπωτους) και τους ιθυφάλλους (φαλλοφόρους), στις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδος με τους φλύακες= γελωτοποιούς και τέλος στην Σικυώνα με τους φαλλοφόρους, δηλαδή αυτούς που κρατούσαν τον φαλλό. Οι φαλλοφόροι ήταν στεφανωμένοι με πολλά κλαδιά και λουλούδια και είχαν επικεφαλής ένα παλικάρι μουντζουρωμένο με καπνό, που κρατούσε το φαλλικό σύμβολο.....

..Κύριο στοιχείο του καρναβαλιού είναι ο χορός. Τα χτυπήματα της γης με τα πόδια έχουν καρποφοριακή σημασία, να αναστηθεί η γής τώρα που ανοίγει ο καιρός. Πολλές από τις κινήσεις των καρναβαλιστών, πιστεύεται ότι ασκούν "μια μαγεία ομοιοπαθητική"(Λουκάτος). Οι παράδοξοι χοροί των μεταμφιεσμένων και τα ποδήματά τους, πρεσβεύει η λαογραφία, πώς παρίσταναν την διέλευση των πνευμάτων της βλάστησης.

Άλλος χορός είναι το παραδοσιακό Γαϊτανάκι. Οι χορευτές χορεύουν και τραγουδούν πιασμένοι απο λωρίδες υφάσματος διαφορετικών χρωμάτων που κρέμονται απο ένα στύλο. Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετο.
Γνώρισμα χαρακτηριστικό επίσης, είναι η μεταμφίεση και η μάσκα για τους "Μασκαράδες". Παλιότερα χρησιμοποιούσαν διάφορα ονόματα κατά τόπους για αυτούς. Τους έλεγαν Κουδουνάτους, γιανίτσαρους, μπούλες, κουκούγερους, χούχουτους, καλόγερους, μούσκουρους, κουμουζέλε, καρνάβαλους, προσώπεια κ.ά


Καλές απόκριες!

Ετικέτες

3 Comments:

Blogger Πανος Βλαχος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

07 Μαρτίου, 2008 19:29  
Blogger Πανος Βλαχος said...

Πολυ ωραια ιδεα το αρθρο για τις Αποκριες και φανταστικη η πρωτοβουλια σας να δημοσιευσετε το σχετικο αρθρο απο το Katerinas_diary.Εμαθα πραγματα που, η τα ειχα ξεχασει,η δεν τα ηξερα καθολου οπως για τους χορους.
Καλες Αποκριες.
Φιλικα, Πανος
ΥΓ.
Σε περιπτωση που τιματε την γιορτη της γυναικας στις 8 Μαρτιου, στελνω τις καλλιτερες ευχες μου στις νεες Σπαρτιατοπουλες και τις προτρεπω να εχουν σαν οδηγο αυτο που λεγανε οι προγονοι τους.'αμες δε γεσσωμεθα πολλω καρρωνες'

07 Μαρτίου, 2008 19:30  
Anonymous Ανώνυμος said...

Aγγ. να μου λες όταν 8α βάζεις φωτο... γιατι ήταν ψιλοPrive η πρώτη.. μπορεί να εκτεθομεν...

περισσότερα
http://www.apela.gr/8-49.html

14 Μαρτίου, 2008 01:47  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

>