Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007

300 και ο Leonidas!


Μόλις γύρισα από την προβολή της ταινίας «300» που προβάλλεται στους κινηματογράφους. Η πρώτη παγκόσμια προβολή της έγινε ως φόρο τιμής στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Village@Mall στην Αθήνα. Αλλά και στη Σπάρτη οργανώνεται έκθεση, παράλληλα με την προβολή της ταινίας, που σπάζει και εκεί ταμεία.
Δεν ξέρω εάν έχετε προλάβει να την δείτε ή όχι. Πάντως θα συνιστούσα σε όλους σας να την δείτε οπωσδήποτε! Βέβαια εάν έχετε κάποιο πρόβλημα βλέποντας αίμα στις οθόνες καλύτερα να το καθυστερήσετε μέχρι να βγει σε dvd!

Για να πω την αλήθεια τα τελευταία χρόνια είχα ένα μικρό «θέμα» στο να πω ότι "η καταγωγή μου είναι από Σπάρτη". Το θεωρούσα πασσέ!
Στη Σπάρτη όμως, έζησα τα καλύτερα παιδικά χρόνια που θα μπορούσε να έχει να παιδί της γενιάς μου. Χωρίς χλίδες και πολλά φρου φρου. Στο πατρικό του παππού (πατέρα της μητέρας μου) και της γιαγιάς.
Από μικρό παιδί θυμάμαι θαύμαζα δυο Έλληνες ήρωες. Τον Μ. Αλέξανδρο και τον Λεωνίδα. Τον μεν Μ. Αλέξανδρο γιατί είχε ένα όραμα και κατάφερε να το υλοποιήσει και το δε Λεωνίδα για την γενναιότητα του!

Θυμάμαι λοιπόν, τον παππού μου να κάθεται και να μου λέει ιστορίες για τον Λεωνίδα και το πώς πολέμησε με 300 άτομα μόνο στρατό τους Πέρσες. Δεν ξέρω εάν έχετε επισκεφτεί ποτέ την Σπάρτη, αλλά στο κέντρο περίπου της πόλης υπάρχει ένα άγαλμα του Λεωνίδα. Με το σπαθί του και την ασπίδα, για την οποία έλεγαν οι Σπαρτιάτισσες «η τάν ή επι τας», όταν την έδιναν στον άντρα τους ή το γιο τους για να πάει στον πόλεμο, έτοιμος να πεθάνει παρά να ατιμαστεί ηττημένος. Είχε ένα αντίγραφο αυτού του αγάλματος στο σπίτι ο παππούς και με θυμάμαι να πηγαίνω να το παίρνω και να κάνω αναπαράσταση στο μυαλό τις ηρωικές μάχες, που είχε δώσει ο Λεωνίδας μαζί με τους υπόλοιπους Σπαρτιάτες.

Όλες αυτές τις εικόνες, τις είχα σπρώξει κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού. Πέρασε ο καιρός, μεγάλωσα, ο παππούς και η γιαγιά «έφυγαν» και φύλαξαν τις αναμνήσεις.
Όμως να, σήμερα μια Hollywood-ιανή ταινία κατάφερε να μου τις ξαναφέρει στην επιφάνεια! Θυμήθηκα γιατί θαύμαζα τον παππού και την γιαγιά μου που ήταν από την Σπάρτη! Ε, εντάξει μπορεί ο παππούς μου να μην ήταν τόσο γυμνασμένος και με τους κοιλιακούς «φέτες», όπως οι Σπαρτιάτες της ταινίας, αλλά ήταν πολύ ψηλός και είχε αυτόν τον αέρα... του πολεμιστή, μέχρι τελευταίας στιγμής. Και η γιαγιά μου και αυτή ήταν μια "πολεμίστρια" με τον τρόπο της, όπως όφειλε κάθε Σπαρτιάτισσα. Αγέρωχοι και οι δυο τους. Μαζί πάντα,… ακόμα και τώρα.

Στην ταινία ο σκηνοθέτης Zack Snyder δίνει ιδιαίτερη βάση, πλην της μάχης στις Θερμοπύλες, στα λόγια, στο "Λακωνίζειν" (μερικά απ’ τα highlights της ταινίας εδώ ) και στην παιδεία των Σπαρτιατών. Δείχνει την ανατροφή και την εκπαίδευση σώματος και ψυχής, που είχαν οι Σπαρτιάτες από πολύ μικρή ηλικία.

Έχουμε κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι εμείς οι Σπαρτιάτες ήμασταν σκληρός λαός. Απλά ήμασταν σκληραγωγημένοι. Δυνατοί στις κακουχίες και πάντα έτοιμοι για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τον τόπο μας και τα ιδανικά μας. Έτοιμοι για κάθε αντιξοότητα της ζωής. Λιτοί, συγκεντρωμένοι, επομένως λιγόλογοι.
Θα μου πείτε γιατί χρησιμοποιείς παρελθοντικό χρόνο; Δυστυχώς γιατί έτσι είναι... Περάσαμε σε εποχές που κάθε τι που σχετίζεται με εθνική συνείδηση και θέματα, είναι παρωχημένο. Είναι όμως κακό να ξεχνάμε την ταυτότητα μας. Ξεχνάμε την ιστορία μας! Και όλα αυτά στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και της «νέας εποχής».
Και εμείς οι καινούριες γενεές από την Σπάρτη έχουμε αποθήσει αυτή μας την ταυτότητα. Έχουμε ξεχάσει το ηρωικό μας παρελθόν. Είναι σαν να μην είμαστε απόγονοί τους.
Βλέποντας την ταινία ανατρίχιασα πολλές φορές. Όχι από το αίμα, ούτε από την βαρβαρότητα της μάχης. Αλλά επειδή έβλεπα ίσως την πιο πιστή αντιγραφή του χαρακτήρα ενός Σπαρτιάτη. Ενός Σπαρτιάτη που ξεπήδησε από τα χαλάσματα της πόλης του και ήρθε στην καινούρια Σπάρτη να της θυμίσει ποια είναι.

Εσείς που ζείτε στη Σπάρτη, ή εσείς που κατάγεστε από αυτή κλείστε τα μάτια σας για ένα λεπτό. Σκεφτείτε τους προγόνους σας, τους προγόνους μας. Σκεφτείτε ποιοι κατοικούσαν πριν πολλά πολλά χρόνια εκεί που τώρα βρίσκονται σπίτια, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ονομάζετε Σπάρτη. Σκεφτείτε και χαμογελάστε με υπερηφάνεια. Έλεγαν ότι οι Σπαρτιάτες είναι οι απόγονοι του Ηρακλή. Σκεφτείτε το… είμαστε πλέον άξιοι να λεγόμαστε απόγονοι του Ηρακλή;

Σας προκαλώ…

Ξεφύγετε από την καθημερινότητα και την μιζέρια που μας διακατέχει. Νιώστε υπερήφανοι. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

Σας παραθέτω κάτι που λέει –στην ταινία- ένας στρατηγός στο στρατό των 300 πριν την μάχη:
«We don’t give up… we don’t surrend… WE are the SPARTANS!» (Δεν τα παρατάμε, δεν παραδινόμαστε, ΕΜΕΙΣ είμαστε ΟΙ Σπαρτιάτες!).

Βλέποντας την ταινία, ξεπερνώντας οριστικά τους ενδοιασμούς μου για comic μπαλαφάρα, οφείλω να ομολογήσω, ένιωσα αντίθετα, μια υπερηφάνεια! Μια υπερηφάνεια που πρέπει όλοι να έχουμε και να νιώθουμε. Πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι άσχετα με το εάν καταγόμαστε ή όχι από την Σπάρτη.
Υπερήφανοι, επειδή είμαστε Έλληνες και αυτό δεν θα μας το αφαιρέσει ποτέ κανείς!
Κείμενο/επιμέλεια : @Αnastasia_Μ

Ετικέτες , , , , ,

14 Comments:

Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Δεν ειναι και αριστουργημα.
Απλα βλεπεται...

11 Μαρτίου, 2007 11:16  
Blogger verbal said...

Re: Η πρώτη παγκόσμια προβολή της έγινε ως φόρο τιμής στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Village@Mall στην Αθήνα

Χωρίς να θέλω να τη σπάσω σε κανέναν, η Village λυσσομανάει σ' όλα τα διαφημιστικά ότι η ταινία κάνει παγκόσμιο άνοιγμα στην Ελλάδα αύριο, 8 Μαρτίου κι ότι η χθεσινοβραδινή πρεμιέρα στο The Mall ήταν όχι μόνο η πρώτη παγκόσμια επίσημη της ταινίας, αλλά και η πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα που γίνεται στην Ελλάδα. Απ' αυτές τις διαφημιστικές δηλώσεις, ούτε μία δεν είναι ακριβής.

11 Μαρτίου, 2007 12:30  
Anonymous Ανώνυμος said...

Oι Ιρανοί πρέπει να τα έχουν παίξει! Δες εδώ μια διαμαρτυρία που τη βρίσκω δικαιολογημένη.
Eπίσης την ένσταση της προφοράς του"Χ" όπως το X-ray και όχι όπως στο Xena!

13 Μαρτίου, 2007 01:00  
Anonymous Ανώνυμος said...

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ, ΖΗΤΩ Η ΣΠΑΤΡΗ

13 Μαρτίου, 2007 16:38  
Anonymous Ανώνυμος said...

Να που μια Χολιγουντανή ταινία, απ' ότι φαίνεται, αναθερμένει το Πατριωτικό μας στερεότυπο.
Την ταινία δεν την έχω δει ακόμα αλλά το έχω προγραμματίσει να γίνει σύντομα.

Αν και μάλλον θα είσαι ενήμερη/ος για το movie game της Κaterina ante portas (http://katerinaanteportas.blogspot.com/2007/03/move-to-movies.html), είσαι καλεσμένη και εσύ.

14 Μαρτίου, 2007 13:16  
Blogger kiki said...

Ακουσα καλές κριτικές από θεατές. Επίσης άκουσα ότι πρωτοπαίχτηκε στη Σπάρτη.

17 Μαρτίου, 2007 11:38  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ανεξάρτητα από την διαφημιστική υστερία, τα παιδάκια ηλικίας από 5 έως 35(!) που απλά πάνε να δούνε ένα ακόμα action movie και ξέρουν καλύτερα τι θα πει στα Αγγλικά το "come and get it" που λέει ο πρωταγωνιστής παρά το "Μολών Λαβέ" στα αρχαία και ότι το "hotgates" είναι οι "Θερμοπύλες" και όχι κάποια πίστα σε ένα βιντεοπαιχνίδι... ανεξάρτητα λοιπόν από όλα αυτά ΄΄ έχω να κάνω την εξής Λακωνική δήλωση :

Ευτυχώς ακόμα κάποιοι θυμούνται τον ΛΕΩΝΙΔΑ & τους 300....

17 Μαρτίου, 2007 23:58  
Anonymous Ανώνυμος said...

Δείτε τι λέει μια ξένη εδώ

21 Μαρτίου, 2007 17:05  
Blogger Katerina ante portas said...

Πρόσεξα εδώ, ένα ευαίσθητο κείμενο, που αξίζει να διαβαστεί..

01 Μαΐου, 2007 12:29  
Blogger Πανος Βλαχος said...

KATA TUCH EPESA STO SAIT SAS.
SAS GRAFW APO THN ITALIA, DEN EIMAI NEOS ALLA EIMAI SPARTIATHS.
OLA TA BRADIA TA PERNAW KANONTAS EPISKEYEIS SE OLA TA LINK POU ECETE UPODEIXEI KAI ESEIS.
FUSIKA AUTO DEN MOU LUNEI TO PROBLHMA THS MONAXIAS KAI THS XENITIAS.
EIMAI 40 CRONIA MAKRUA APO THN SPARTH. DEN ANTECW ALLO KAI DEN BLEPW THN WRA NA GURISW GIA PANTA KAI OCI GIA 15 MERES KAQE TOSO.
DEN EIMAI POLU EMPEIROS TOU KOMPIOUTER KAI ELPIZW KATA KAPOIO TROPO NA MPORW NA SAS CAIRETAW KAQE TOSO.
PROSPAQHSA NA KANW MPLOGK DIKO MOU ALLA DEN XERW TI APOTELESMA BGHKE GIATI EIMAI AUTODIDAKTOS KAI EIMAI 57 CRONWN.

SAS AGKALIAZW PATRIWTIKA KAI SAS EUCOMAI NA GURISETE STHN SPARTH KAI NA PROSFERETE TIS IKANOTHTES SAS STO TOPO MAS. OI AQHNAIOI DEN ECOUN ANAGKH. ECOUN APLWS TO ONOMA OTI DHQEN EINAI H PATRIDA THS FILOSOFIAS ENW H SPARTH HTAN MONO FILOPOLEMH.
AMA HTAN ETSI GIATI DEN UPARCEI ATTIKOS RUQMOS KAI GIATI DEN UPARCEI AQHNAIOS STOUS EFTA SOFOUS ENW EMEIS ECOUME TON CEILWNA?POIA FRASH HTA GRAMMENH STHN EISODO TOU MANTEIOU TWN DELFWN? KAI POIOS THN EIPE? HTAN AQHNAIOS H SPARTIATHS?

GEIA SAS.
PANOS BLACOS TOU NIKOLAOU APO THN RIBIWTISSA KAI THS ELENHS CRISTAKOU APO THN KOKKINORACH(TSOUNI) KORH THS AEIMNHSTHS PHNELOPHS THS GIATRISSAS. STA MERH POU BLEPETE STHN FWTOGRAFIA PERASA TA PAIDIKA MOU CRONIA.KOKKINORACH-KLADAS-KELEFINA KLP....KLP....
EAN ECETE CRONO KAI OREXH AUTH EINAI H DIEUQUNSH MOU
http://pi-greco-spartano.blogspot.com/

17 Φεβρουαρίου, 2008 12:05  
Anonymous Ανώνυμος said...

Sas kalosorizoume agapite pi-greco esas kai to blog sas pou to pername sto blogroll mas!

Xairomaste gia tin epafi kai elpizoume na synexistei!

23 Φεβρουαρίου, 2008 13:36  
Blogger Lakonika said...

Sygnomi synexizo,

Aisthanomaste ti thermi protropi sas na girisoume sti Sparti. Isos an auto ginotan, i Sparti apo to anthropino dynamiko tis kai mono na ginotan "plousioteri"

Isos ginei kapoio arthro giati oi spartiates=me tin eksairesi NIKA=den girizoun kai den ependyoun stin patrida tous..

23 Φεβρουαρίου, 2008 13:41  
Blogger Πανος Βλαχος said...

Ia sas pedià.Petào se 7 ouranùs apo tin xarà mu ia tin epafi mas.Gràfete mu ellinikà oxi momo ta katalavèno allà sas pliroforò oti vgìca me 19 sta nea ellinikà apò to tòte 2°gimnasio arrènon athinòn stin platia victorias.
Sas upenthimìzo mono to exìs.118 spartiàtes se mia poli 10.000 katikon pu apotelousan tin epistimonikì ke' emporikì aristeia xathikan oli mazi. momo oti mporesame na epiviossume san poli itan katorthoma.
en to metaxì allos enas spartiatis, ektòs tu NIKA, o xadelfos mu Sarandos girise apo tin athina che anixe emporikì drastiriotita stin sparti, fèrnodas mazì tou ta 2 agoria tou. katalavenis ti neo ema mpike
ia sas ke pali
panos

23 Φεβρουαρίου, 2008 17:46  
Blogger Lakonika said...

Πολλές συμπτώσεις αγαπητέ μας pi-grieco θα τα πούμε κατ ιδίαν σε email!
Χαιρόμαστε και γιατί όχι θα περιμένουμε και ανταπόκριση από Τορίνο!
Το θέμα των 118 μάλλον στην πραγματικότητα 100 όπως σε πόνημά του αναφέρει ο μακαρίτης δικηγόρος Σπ.Τζινιέρης που έχασε δίδυμο αδερφό, μας έχει απασχολήσει πολύ, ίσως καταφέρουμε να κάνουμε αφιέρωμα.
Στα τελευταία Λακωνικά, στο περιοδικό του Συνδέσμου, έχει ένα βιωματικό άρθρο η κ.Ανίτα Λούβη.

23 Φεβρουαρίου, 2008 19:27  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

>