Kάντε κλικ! Ο Θεός έπλασε τη Λακωνία

Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

Καλή χρονιά και γκρίνια...


Ξημέρωμα. Η νέα πόλη της Σπάρτης κοιμάται με θέα το χιόνι πάνω στον Ταΰγετο. Η εξαιρετική αυτή φωτογραφία είναι από τη σελίδα του David, Sparta.
Mε αυτή τη συμβολική εικόνα, θα ευχηθούμε στην Ανατολή της Νέας Χρονιάς και θα καλωσορίσουμε μέσα από την καρδιά μας, όλα τα καλά και τις ευλογίες προσωπικές, οικογενειακές, αλλά προ πάντων συλλογικές, σε ότι αφορά την όμορφη μικρή μας πολιτεία. Χρόνια πολλά, Σπαρτιάτες και Λάκωνες, εν Αττική, Σπάρτη ή στα ξένα.
Είθε να γινόμαστε σοφώτεροι, ωραιότεροι και γενναιότεροι. Γιατί πολύ μιζέρια, "αμορφωσιά", φόβοι και συμβιβασμοί μας κυκλώνουν τελευταία.
Γράφει λοιπόν ο David στην πιο πάνω σελίδα του, ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε από το ξενοδοχείο CECIL και βλέποντας τον Ταΰγετο, πνιγμένο στο χιόνι , καταλαβαίνει κανείς, γιατί η αρχαία πόλη δεν είχε ανάγκη τα τείχη! Βρίσκει μάλιστα, να τον θέλγει η "παλιομοδίτικη αξιοπρέπεια" της νέας πόλης.
Βέβαια, η πόλη μας είχε, έχει ακόμα τα νεοκλασσικά της, σε πείσμα νεόκοπων κατασκευαστών, ξεπεσμένων αρχόντων που η απληστία τους τυφλώνει και άξεστων λακέδων που θα έπρεπε να υπηρετούν και την εμφάνιση της πόλης και να πασχίζουν να διασώσουν ό,τι αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι πρέπει να διασώζεται ό,τι δείχνει τις γενιές που πέρασαν, τη βιωτή τους, το στίγμα πολιτισμού τους.
Τι θα βρούν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος αγαπητοί μου, για τις μεταπολεμικές γενιές που κατοίκησαν τη Σπάρτη; Κάνουμε ανασκαφές για παράδειγμα τώρα και μελετάμε τα ψηφιδωτά τις μαρμαροκατασκευές, τα κτίρια στην καλύτερη περίπτωση θαμένα στη γή και συμπεραίνουμε για τις αρίφνητες γενιές των προγόνων μας. Οι επίγονοί μας, τι θα βρουν άραγε, που θα στηριχθούν;

Αυτό το φιλμάκι στη ΥοuTubeείναι χαρακτηριστικό. Πως θα μπορούσαν να διασωθούν τα νεοκλασσικά της Σπάρτης, που καταρρέουν, αξιοπρεπώς...Τη θέση τους δε, την παίρνουν άσχημα συγκροτήματα ομοιόμορφων διαμερισμάτων, ούτε καν ένα πάρκο..

Ενώ οι φωτογραφίες αριστερά-δεξιά, από το καλαίσθητο πετρόχτιστο του Κομνηνού,φτιαγμένο από πελεκάνους πετράδες ηπειρώτες, από τα λίγα που σώζονται στην οδό Μυστρά, δείχνει την αβελτηρία των οργάνων του Δήμου: Δυο κουβάδες σκουπιδιών, σπρωγμένοι από τους καλούς κατοίκους γειτονικών πολυκατοικιών θρονιάστηκαν και κρύβουν την αρμονία και την -πως τη λέει ο David- αξιοπρέπεια του όγκου του νεοκλασσικού.

Απέναντι είναι τρεις κουβάδες και παρακάτω στο βενζινάδικο άλλοι δυό!
Μπράβο ω Δήμε, έτσι φυλάσσεις τη φυσιογνωμία της ιστορικής μας πόλης και με την ανοχή σου συνηγορείς στην καταρράκωση της αισθητικής...
Η όμορφη πόλη μας, χάνεται Σπαρτιάτες και είμαστε όλοι μας υπόλογοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Eπανέρχομαι με νεώτερο σχόλιο, η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και η ιδιωτική πρωτοβουλία, κάνουν την διαφορά! Διαβάζουμε στο Λακωνικό τύπο:

Η δημιουργία «Ψηφιακού βιωματικού μουσείου ιστορίας της αρχαίας Σπάρτης» σε νεοκλασσικό διατηρητέο κτίριο στην περιοχή της Μητρόπολης (Aγιδος 28) και η ίδρυση του «Σταματάκειου Πολυπολιτισμικού Κέντρου Σπάρτης ΝΑ Λακωνίας» (δωρεά κ. Καίτης Γεωργακοπούλου-Γουίτ ) θα συντελέσουν ουσιαστικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης και ιδίως:
- στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, ιδιαιτέρως των νέων,
- στην προαγωγή της αναγνωρισιμότητας των αφανών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του τόπου μας,
- στην ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της ευρύτερης περιοχής και
- στην αύξηση της επισκεψιμότητας της Σπάρτης

1 Comments:

Blogger Katerina ante portas said...

Kαλή χρονιά Νέοι, καλή και ευλογημένη χρονιά στον τόπο μας και για τους Λακεδαιμονίους, όπου Γής!

Oσο για τα Νεοκλασσικά της Σπάρτης, ας ελπίσουμε ότι υπάρχει αρχειακό υλικό και φωτογραφίες!

17 Ιανουαρίου, 2010 18:17  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

>